Rocky Mountain Club B5

Discussion Forums => Maintenance => Topic started by: Bodaddio on January 25, 2008, 05:12:59 PM

Title: Can it ever run right?
Post by: Bodaddio on January 25, 2008, 05:12:59 PM
Hey guys.  I have a question and appreciate all the help you guys always give.
So I have a 99 1.8 Passat with almost 180,000 on it.
A couple of months ago I had a misfire on #3. Got a new ICM and ran pretty good.  Also changed the plugs and COPs at the same time.
Then the Coolant temp sensor went out.  Got that done, (stay away from Osborne!)
Things were good then started running like crap and got a CEL.  Checked it out, it was the MAF.  Fixed that ran good for a little bit.
Now the trouble, when it gets warmed up and running for a little bit, it will run like crap.  It will act like it isn't getting any gas.  When I get to a light and stop it will start to idle all erratic, and when you go it will just creep along.  Then all of a sudden it will take off.  It will drive good for a minute or two then start to sputter again.  Next light the same thing.  Erratic idle and I mean all over the place, down below 500 then shoot up to about 1200 then back down. 
Anyone have an idea?  There is no CEL and it only does it when it is warm.  I am about at wits end with this car.  Any advice is appreciated.

Thanks,
Shawn
Title: Re: Can it ever run right?
Post by: masterqi on January 25, 2008, 10:09:12 PM
(stay away from Osborne!)


See, all the dealerships *are* crap! :P
Title: Re: Can it ever run right?
Post by: dubaudi on January 25, 2008, 10:56:27 PM
My A4 did the same thing. I changed the fuel filter and it hasnt done it since.
Title: Re: Can it ever run right?
Post by: Bodaddio on January 26, 2008, 08:39:36 AM
Yeah, I have a blue coolant temp sensor, they gave me a green one and when I told them it was blue, he said it changed and it will work just fine.  Took it to Emich and they just changed it out for the blue and and laughed.
Fuel filter, I will give that a shot.  Oh yeah forgot to mention I changed the 02 sensor out also.
Thanks,
Shawn
Title: Re: Can it ever run right?
Post by: jfrahm on January 26, 2008, 09:29:59 AM
Fuel filter might be it.  Since you recently changed the MAF I'd also look hard at the intake plumbing.  A loose clamp or crack letting in unmetered air will cause a similar condition.

-Joel.
Title: Changing fuel filter
Post by: Bodaddio on January 26, 2008, 05:52:14 PM
OK I changed out the fuel filter.  Would you guys reset the computer after?  Still crapping out at idle.

Thanks,
Shawn
Title: Re: Can it ever run right?
Post by: Chas on January 27, 2008, 12:37:10 PM
Do you have access to a VAG-COM? Chck out the O2 sensors.

Unfortunately you have hit all the major bits that go bad on the AEB engined Passats. The good news is that once they are all changed it should be running fine. The other thing is that you have a ton of miles on that car. 180K is quite a lot. When was the last time the timing belt was changed? They should be changed at around 60K miles per belt. It should be on it's 3rd belt at this point.
But do check out those O2 sensors. Pop in at an AutoZone and have them run their diagnostic tool and see what that says.

Good luck!
Title: Re: Can it ever run right?
Post by: jayryan on January 27, 2008, 06:05:18 PM
I'm sure there's someone on the board with a VAG if you need one too. I'm in Montana so I wouldn't be very helpful there ::)
Title: Re: Can it ever run right?
Post by: SweetVW on January 27, 2008, 06:16:58 PM
I have a VAG that can be used.  I live in the SW side of town, by Wadsworth & Quincy.  Let me know if that will work for you.